müzik - hâl / Barış Öz

- Geçtiğimiz sene ilk albümünüz ''Zincir'' müzikmarketlerde yerini aldı. Albüme gelmeden önce, müzikle ilk tanışmanızı ve müziğe olan tutkunuzun nasıl geliştiğini sormak istiyorum öncelikle. Ya da sizi kısaca tanımak istiyoruz sevgili Barış.

- Her insan gibi müzik küçüklüğümden beri günlük hayatımın içindeydi. Lise yılarımda Alman lisesindeyken müzikal grubuna katıldım. Dans ve müzik dersleri almaya başladım. Lise sondayken "Porgy and Bess" müzikalinde yer aldım. Daha sonra üniversite yıllarımda Türk musikisini tanımak adına 2 yıl boyunca Üsküdar musiki cemiyetinden özel repertuar dersleri aldım. Sonrasında 1 yıl boyunca akademi İstanbul'dan solfej dersleri aldım. 2000 yılında Meltem Taşkıran'la tanışmamdan itibaren ise kendisinden özel şan dersleri alıyorum. Müzik bitmeyen bir serüven, her gün yeni bir şey öğreniyorum.

- Bu ilk albümünüzde siz başarılı isimlerle çalıştınız. İskender Paydaş prodüktörlüğünü yaptı albümün ve süpervizörü olarak Meltem Taşkıran ismini gördük mesela. Başka kimler vardı ekipte ve nasıl karşılandı albüm dinleyicisinde ?

- Meltem Taşkıran hem süpervizör, hem söz yazarı, hem de vokal anlamında çok büyük destek verdi bu albüme. İskender Paydaş ise prodüktör olarak albümün konseptinin belirlenmesinde, kafamdaki müziğin hayat bulmasında çok yardımcı oldu. Her zaman dans müziği yapmak istemiştim. Türkiye'de elektronik öğeleri en iyi kullanabilen müzisyenlerden biri olan İskender Paydaş'ın bu anlamda çok büyük katkısı oldu bana. Bunun yanı sıra en az sarkı sözleri kadar, keyifli dostluğuyla Aysel Gürel, besteleriyle Tayfun Duygulu, Bora Gencer gibi isimlerin de albüme katkıları oldu. Özellikle İskender Paydas bir marka olduğundan dolayı albümün dinleyici kitlesini arttırdığına inanıyorum.

- Size göre bu albüm günümüz popüler müziğimizde nasıl bir yerde ? Sizin dışarıdan bakmanız ve olumlu ya da olumsuz bir eleştiri getirmeniz gerekse neler söyleyebilirsiniz ''Zincir'' üzerine ?

- ''Zincir" albümü müzik eleştirmenleri tarafından popüler müziğin dışında daha alternatif bir yere kondu. Hatta bazı eleştirmenler pazarda risk taşıyan bir yapıyla çıktığımı iddia etti. Çünkü ticari öğeleri albümde kullanmaktan ziyade, söylemeyi istediğim şarkıları söyledim ve kafamdaki dans müziğine yakın bir albüm yapmak istedim. Özel hayatımda da elektronik müzik dinlemeyi seven biriyim. Albümde slow şarkı olmaması eleştirildi bazı kişiler tarafından. Sanırım bu albüm hayatımın en dinamik ve hiç depresif olmayan bir dönemine denk geldi. İlerde neler olur bilinmez. Şunu da biliyorum ki ilerde bu albümü dinlerken özellikle yorumculuk anlamında pek çok eksik bulacağım, çünkü müzik tecrübeyle birebir alakalı. Daha yolun basındayım.

- Kuşkusuz albümünüz yeni ama bir ikincisini dinlememiz için üzerinden daha ne kadar bir zaman geçmeli? Özetinde yeni albüm için çalışmalar başladı mı ? Yine bu albümde bazı cover şarkılar var ve yeni bir çalışmada yine böylesi bir tarz olacak mı ?

- İkinci albüm çalışmalarına henüz başlamadım, çünkü daha bu albümden tanıtmak istediğim şarkılar var. Birkaç tane klip daha çekmek istiyorum. Daha sonra eylül ayı gibi ikinci albümün repertuar çalışmalarına başlamayı düşünüyorum. İkinci albümde yine cover çalışmaları olabilir ve bu kez mümkün olduğunca kendi şarkı sözlerimi de değerlendirmeyi düşünüyorum.

- İkinci gelecek albüm için amatör tüm herkese, bir de açık davet okudum web sitenizde. Buna gösterilen ilgi nasıl gitmekte ? Müzikle uğraşan gençlere bu vesile ile ne gibi tavsiyeleriniz olabilir diye de bir sorsam hani bu sorunun üzerine ?

- Web siteme daha çok bestelenmemiş şarkı sözleri geliyor. Tabi ki bestelenmiş sözler daha kullanışlı olmakta. Ama doğru sözle doğru melodiyi birleştirmek daha çok birikim istiyor. İçten gelen, samimi ve bütünlüğü olan şarkı sözleri, doğru melodiyle birleştiği zaman başarılı olma sansı çok yüksek oluyor. Genç arkadaşlarıma tek tavsiyem daha çok okusunlar, kelime haznemiz ne kadar geniş olursa tekrarlardan kurtulma, daha özgün anlatımlar yakalama sansımız artıyor.

- Peki ya görsellik ve estetik ? Şov dünyasında sizin için nasıl detaylar bunlar ve siz bu iki faktörü nasıl kullanıyorsunuz müziğiniz ile birlikte ? Mesela ''Çok Kolay'' klibinde ikisinin bir hayli ön plana çıktığını düşünüyorum sizde, sizce yanılıyor muyum ?

- Görsellik ve estetik oldukça önemli benim için. Dans etmeyi çok seviyorum, dans müziği yapıyorum ve dolayısı ile sahnede insanlara evde dinledikleri albümü farklı bir biçimde sunmam gerekiyor. Dünyada bunun zaten pek çok örneği var. Mümkün olduğunca bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum. Bundan önceki konserlerimde de bana dansçılar eslik etti.

- Ya sahne? Bar programları ya da konserler vb. etkinlikler hatta yeni klipler ... Önümüzdeki günler adına bu anlamda çalışmalar ne durumda ? Bir gün için müzikte hayalleriniz neler? Ya ulaşmayı istediğiniz, hayalini kurduğunuz bir proje ya da çalışmayı düşündüğünüz bir müzisyen var mı ?

- Şimdiye kadar barda sahne almadım, halk konserlerine katıldım. Büyük sahneyi daha çok seviyorum. Özellikle dans müziğinde büyük sahne sarkıcıya pek çok avantaj sağlıyor. Önümüzdeki aylarda yurtdışında ve yurtiçinde bazı projeler var, bunlara katılmayı düşünüyorum. Bu arada albümüm 21 Mart'ta Dubai'de cıktı. Bundan dolayı üçüncü klip çoktan çekildi ve ortadoğu ülkelerine yollandı. Şu anda internasyonel müzik kanalı olan Melody Channel'da gösteriliyor. Türkiye'de mayıs ayında " Cambazın Biri" şarkısına çekilen bu klibi müzik televizyonlarına vermeyi düşünüyorum. Türkiye'de en sevdiğim sanatçı Sezen Aksu. Onunla tanışmayı çok isterdim. Müzikte medyatik hilelere başvurmadan müziğimle kalıcı olmak istiyorum.

- Söyleşi yaptığım kişi yakışıklı birisi olunca bu soru kaçınılmaz gibi geliyor bana? Özel hayatınıza girmek istiyorum ama istemiyorum da. Acaba, ilişkileriniz nasıl hayranlarınızla? Bir de web siteniz var, ne gibi sürprizlerle karşılaşıyorsunuz sanal ortamda?

- Pek çok e-mail alıyorum internet sitemde. Şimdiye kadar beni rahatsız eden bir mail ile karsılaşmadım. Zaten özel hayatımla gündemde olan bir insan olmadığım için müzikle ilgili konuşuyoruz genelde. Saygı çerçevesinde olan iyi veya kötü tüm eleştirilerin yanındayım.

- Müziğin dışında en çok hayatın neresindesiniz? Diğer dallarında sanatın hangisi size daha yakın duruyor? Ve her konuğuma sorduğum bir soru ki özellikle şiir? Şiir sizde ne ifade ediyor? Yazıyorsanız bir şiirinizi paylaşmanızı isteriz.

- İyi bir sinema izleyicisiyim. Haftada birkaç film mutlaka izlerim. Rahmetli dayım "Önder Somer"di. Ama benim oyunculuk ile ilgili bir hayalim olmadı hiçbir zaman.Her zaman şarkı söylemeyi ve dans etmeyi sevdim. Kitap okumayı da çok severim. Ayrıca kendi çapımda yazdığım şiirlerim var. Bunlardan bestelenmiş olan bir tanesini paylaşayım tabi ki büyük bir zevkle.

KAYITSIZLIK

Sevdanın ortasında bir an
Duruyor zaman
Düşünmüyorsun artık
Neyi kaybettiğini
İşte o an
Geriye kalan
Sadece yaşamak
Bir sonbahar yaprağı gibi
Rüzgara bırakarak kendini
Ya da bir garip yolcu gibi
Yolun sonuna varamadan
Bitiyor yolculuk
Ve iniyorsun gemiden ilk limanda
Ne çıkarsa bahtıma diyerek
Bulutsuz bir gökyüzü beynin
Tam ortasında parlıyor kayıtsızlık.

- Sorularıma vaktinizi ayırdığınız ve sitemize bu keyifli söyleşi ile renk kattığınız için size çok teşekkür ederim. Nice güzel şarkılara birlikte Barış.

- İlginiz için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda bir başka sohbette buluşmak dileğiyle. Hoşçakalın.

Söyleşi : Kadri Karahan / Nisan 2005