Yukarıdaki fotoğraf bana kendisi tarafından ulaştırılmıştı. Hala evimin bir köşesinde bir çerçeve içinde durur. Hiçbir zaman bırakın bir sohbet etmeyi karşılaşamamışdır bile kendisi ama ara sıra fotoğrafı ile göz göze gelip şarkılar mırıldandığımız olmuştur birlikte :) Deniz Türkali sinemanın, tiyatronun önemli bir portresi ama benim için tek albümü ile bile olsa müziğin de özel bir rengi. 1992 yılında ilk ve tek albümü olan ''Şehvet''i yayınladığında 16 yaşındaydım ve sağımda - solumda bu şarkıları paylaşacağım hiç kimse yoktu, heyecanla ve sadece kendi başıma dinledim bu şarkıları. Pop müziğin yeni yeni patlamaya hazırlandığı o zamanlarda ne kadar kişi ulaştı bu çalışmaya bilmem ama bugün bile aynı tadı yaşatıyor ya biz sarılanlarına ve o kadar çok albüm yeniden yeniden yayınlanıyorken bu çalışmaya nasıl kayıtsız kalıyor birileri?
Velhasıl Erkan Mutlu aranjörlüğünde, Levent Altındağ nefeslilerinde, Mete Özgencil tasarımında buluşmuştuk bu albümle. Albüm Yıldırım Türker sözleri Sally Oldfield bestesi ''Buzlu Sular'' ile açılıyordu ve albüme adını veren Kavafis şiiri - Barış Pirhasan türkçe sözleri - Onur Toparlak müziği ''Şehvet'' ile devam ediyordu. Türker albüme bir söz daha yazmıştı ki o da ''Binbir Aşktan''dı. Onur Toparlak albüme iki müzik daha yapmıştı ve Nazım Hikmet şiirine ''Güz'' ve Barış Pirhasan şiirine ''İmzasız El Yazıları'' kasetin A yüzünün diğer bestelerindendi. Bu yüzün bir sürpriz şarkısı daha vardı ki o da o güne kadar Yeni Türkü'den dinlediğimiz ve çok sevdiğimiz ''Yağmurun Elleri''ydi. Türkali'nin vokali ile de bambaşka çarpmıştı şarkı bizi.
B Yüzü ''Çağdaş Kaos'' ile açılıyordu ki Atıf Yılmaz yazmıştı sözleri, Atilla Özdemiroğlu bestelemişti ve bu o dönem ekranlarda yayınlanan ''Safiye'dir Kızın Adı'' dizisinden bir çalışmaydı. Onu anonim bir çalışma olan ''Ekmek ve Güller'' izliyordu peşinden. Albümün son hareketli şarkısı ''Kutucuklar'' bir Peter Seeger çalışmasıydı ki Türkçe sözleri Ülkü Tamer kaleme almıştı. Onu Onat Kutlar'ın Türkçe sözleri ile ''Kırların Kötü Çocukları'', Akif Kurtuluş'un Türkçe sözleri ile ''Fener'' takip etmişti. Özetinde geçen tüm isimlere baktığımızda öylesi bir zenginlikle karşılaşıyoruz ki sırf bu sebepten bile albüm az önce bahsettiğim gibi yeniden yayınlanmalı, yeni dinleyiciler kazanmalı. Deniz Türkali yıllar sonra Hümeyra şarkıları söyledi bildiğim kadarı ile ve en son Murathan Mungan için hazırlanan albümde ''Bir Kadın Nasıl Döner Köşeyi'' isimli şarkıyı seslendirdi. Ötesinde sanat hayatına devam eden Türkali hani bir gün yeniden şarkılar söyler mi?
Deniz Türkali - Yağmurun Elleri
90'lar Yarışmalar:Kuşadası Altın Güvercin
1986 yılında düzenlenmeye başladı ilk olarak bu yarışma. Arada çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştirilemese bile bugüne kadar 19 kere düzenlendi. Düzenlendiği ilk yılın birincisi Fatih Erkoç olmuştu. O yıl yarışmaya katılım bir hayli renkliydi ki belki en çok düetleri ile bugün yeniden hatırlanmaya değerdi. Füsun Önal örneğin Suna Yıldızoğlu ile birlikte bir şarkı yorumlamıştı. Kayahan çalışması olan ''Masum Küçücük Bir Öpücük''ü Ayşegül Aldinç ile seslendirirken Harun Kolçak & Zerrin Özer, Arzu Ece & Halis Bütünley gibi birliktelikler de mevcuttu. ayrıca Coşkun Demir'den Banu'ya, Çetin Alp'ten Emel - Erdal'a ve hatta çok az kişi anımsayacaktır belki Ayşenur Yazıcı'ya bir liste vardı karşımızda.
Ama benim için bu yarışmanın en önemli senesi bu değildir, 1990 yılıdır. O yıl 15 şarkı yarışmıştır ve gerçekten jüri birinciyi seçmekte zorlanacaktır. Yarışmanın birincisi Cem Karaca olmuştur ki müziği kendisine aittir ustanın ve ''Kahya Yahya'' ezberimize kazınmakta gecikmeyecektir. Yarışmanın ikincisi ise bir Burhan Şeşen çalışmasıdır. ''Söz mü Babacığım''ı oğlu Serhan ile yorumlar müzisyen ki bu şarkının yeri yıllar sonra çok iyi saklanacaktır. Serhan aramızda artık değildir ne yazık ki :(
Burhan Şeşen & Serhan Şeşen - Söz mü Babacığım
Yarışmanın diğer isimlerine bakalım hadi. Üçüncülüğü ''Nerdesin'' isimli şarkıları ile Grup Denk kazanırken 3.Nesil ismi ile dinlediğimiz grubun solisti ve yarışan şarkının imzası Mirkelam daha sonraki yıllarda ortalığı sallayacaktır. Sinan Erkoç bir diğer isimdir ki Aysel Gürel sözlerine Fatih Erkoç şarkısı yorumlamıştır. Yine daha sonra önemli bir hit haline gelecek bir şarkıda bu yarışmada ilk kez dinleyicisinin karşısına çıkmıştır ve onu Suavi yorumluyordur. ''İki Gözüm İki Çeşme'' birçok isim tarafından (Zeki Müren, Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Ümit Besen, Kamuran Akkor, Emrah, Sinan Özen) takip edilen yıllarda yorumlanmıştır da ayrıca. Sibel Sezal, Rezzan Yücel, Grup Çağrı, Can Uğurluer & Jale, Ufuk Yıldırım & Özlem Yüksek , Sonat & Seda Bağcan, Halis Bütünley, Volkan Başaran & Serdar Akatlar ile şarkılar devam edecektir. Az önce de söylediğim gibi birçok şarkısı ile önemlidir bu sene ama bana en çok Grup Gökkuşağı / Pi adı altında seslendirilen ''Sen ve Ben'' isimli bir şarkı vardır ki Meltem Taşkıran yorumu ve bestesidir. Yıllar sonra bu şarkıyı ne kadar çok sevdiğimi ve hala ezbere bildiğimi kendisine de söylemişimdir.
3.Nesil - Karşılıksız Çek
Gelelim 90'lı yıllarda bu yarışmanın diğer duraklarına. 91 yılında Eda & Metin Özülkü ''Sen Daha Dur'' ile birinciliği kucaklarken 92 yılının kazananı Asya (Tülay Saygın) ve ''Haykır Sevda Dağlarına'' olmuştu. Bu çalışmayı daha sonra Şebnem Özsaran albümünde de yorumlamıştı. 93 yılının birincisi ise Bora Ayanoğlu olmuştu, sözü - bestesi - yorumu ile ''Canım Seni İstiyor'' ile. 94 yılında yarışmanın birincisi ''Biz Hep Böyleyiz''' isimli şarkıydı ki İzel, Ercan, Burak Kut, Seden Gürel, Hakan Peker, F.Anıl Yarkın birlikte yorumlamışlardı, nasıl birinci olmasın :) Bu şarkıyı daha sonra İzel albümüne dahil etmişti hatta bir dönem bir partinin seçim şarkılarından biri olmuştu. Mert Ekren (95), Burak Uçkun (96), Suavi (97/Profesyonel) - Ajlan (97/Amatör), Şebnem Özsaran (98/Profesyonel) - Seçil Akın (98/Amatör), Tayfun Duygulu (99/Profesyonel) - Ali Fuat Ülgen & Aylin Aksu (99/Amatör) doksanlı yılların diğer birincileri olarak ayrılmıştı Kuşadası'ndan.
Bu yarışma bugüne kadar birçok müzisyeni ağırlamakla birlikte birçok önemli şarkıya da imza atmış hani. Elimde iki kaset mevcut ki biri birinci diğeri dördüncü yıllara ait, başka senelerin kayıtları yayınlandı mı bilmiyorum ama bu iki kasete bugün sahip olduğum için kendimi çok şanslı sayıyorum.
Eurovision 90’ları:1992 Eurovision Türkiye Finalleri
1992 yılında ülkemizi Eurovision'da Aylin Vatankoş temsil etti. ''Yaz Bitti'' isimli hüzün yüklü bu şarkı tüm güzelliğine rağmen İsviçre, Yugoslavya, Hollanda jürisinden toplam 19 puan alarak 17. olabildi. 23 ülkenin katıldığı yarışmada birinciliği İrlanda adına Linda Martin kazanmıştı.
1992 Eurovision seçmelerine gidecek olursak birincilik için 13 şarkı ile karşılaşıyoruz. Doğrusu o sene bugünlere kalıcı bir şarkı bırakmamış olsa bile katılan isimlerle yine ilgi çekici. Sinan Erkoç'u iki şarkı ile yarışırken görüyoruz ki bir tanesi Candan Erçetin ile olan düet. Melis Sökmen & Ercüment Vural bir başka düetin imzası ki şarkıları ''Dön Geri'' üçüncü olarak ayrılıyor buradan. Savaş - Sonat - Seda Bağcan, Grup Piramit, Grup Bis, Grup 13:30, Ayşe Gencer, Şafak Yaprak, Şebnem Özsaran, İbo ve Cihan Okan ise diğer finalistler. Doğrusu o sene adına uzun uzun konuşmanın gereği yok, oldukça sönük bir tablo karşımızda.
Aylin Vatankoş - Yaz Bitti
Melis Sökmen & Ercüment Vural - Dön Geri
Doksanlar Şarkısı Ateşi: Sürpriz Albümler / Yorumlar
Bugünlerde de oluyor, olmuyor değil hani ama doksanlı yıllar sürecinde bir başkaydı böylesi. Gerçek hayattaki uğraşı bir başka olan ama müzikte de şansını denemek isteyen isimler hareketı. Ya da şöyle diyelim, onların asıl meslekleri başkaydı ama gel gelelim o yıllarda kendilerine bir de albüm yapıldı.
01 - Cem Özer- Suya Yazdım Adını: ''A'cem'i Şarkılar - Beni Seviyorum'' isimli kaseti ekibi ile - altyapısı ile mükemmel olsa da yorumcu olacak Cem Özer'i çok fazla sevemedik. O dönem ''Laf Lafı Açıyor'' programı ile bir hayli takipçisi olan Özer'de zaten bu iş için hiçbir zaman iddialıyım dememişti. Velhasıl albümde yer alan şarkıların çoğu bugün beni alın ve cover yapın diye bas bas bağırıyor aslında.
02 - Çiğdem Tunç & Mehmet Ali Erbil- Biz İkimiz: 1993 yılında yayınlanan enteresan albümlerden biri de bu ikiliye ait olan ''Biz İkimiz''di. 11 şarkılık albüm Garo Mafyan ve Ümit Kuzer bestelerinden, Aysel Gürel, Ülkü Aker, Ercan Saatçi, Zeynep Talu sözlerinden oluşuyordu. Tunç çeşitli projelerde müzik adına yoluna devam etmiş olsa da Erbil bir çarkıfelek tutturdu, yıllardır öyle gidiyor :)
03 - Defne Samyeli - Sensiz Seninle: Melih Kibar'ın müzik dünyasına hazırladığı Samyeli bir güzellik yarışmasından üçüncü olarak ayrılmıştı. Daha sonra haber spikerliği, program sunuculuğu, köşe yazarlığı üzerine ayrıca bir kariyer yapan Samyeli'nin albümü de yorumu da dinlememizden hiç uzak değildi. Özellikle albümü adını veren şarkı bugün birçok kişinin ezberinde eminim.
04 - Meltem Cumbul - Seninleyim: Birçok filmde ve TV dizisinde oynadı, birçok başarılı tiyatro yapımında - müzikalde karşımıza çıktı. TV sunuculuğu da yaptı ki bu yeteneklerine şarkı söylemeyi de eklemeden geçmedi. 1998 yılında İmaani'nin Eurovision'da ikinci olan şarkısına Türkçe sözler yazıldı, çeşitli versiyonlar yapıldı ve yayınlandı, fena da olmadı, belki daha fazlasını da denemeliydi.
05 - Deniz Türkali - Şehvet: Bu ay ki sayfamızın açılışında da albümünü detaylı bir şekilde değerlendirmiştim ki Türkali bugün için hepimizin gönlünde ayrı bir yerdedir buna eminim. Yinelemem gerekirse çok başarılı bir albümdü ''Şehvet'' ve çok daha fazla ilgi görmesi gerekiyordu, devamında da buluşmamız gerekiyordu.
06 - Sibel Gökçe - Nane Molla: Öncelikle dans dünyasının bir dönem vazgeçilmez isimlerindendi o. Beraberinde sinema - dizi dünyasına da yol aldı ve çeşitli yapımlarda karşımıza çıktı. Yalnız bu kadar değildi yapmak istediği ki kitaplar da yazdı. Bugün çok az kişi anımsar belki ama Gökçe bir dönem bir de albüme imza attı.
07 - Beyaz - Gemilerde Talim Var: Ve bu kervana katılmakta gecikmeyen bir diğer isim: Beyaz. TV şovları ile yıllardır kalplere ayrı bir taht kuran şovmen Bay Müzik etiketi ile 1998 yılında bir albüm yayınladı. Albümde türkülere getirdiği yorumları es geçtik diyemeyiz belki ama çok sevdik de diyemeyiz. Bir şekilde bir şeyler denendi, ortalama bir sonuç alındı.
07 - Aslıhan Öncü - Pardon Yani: Bir dönem yine dansları ile çok konuşuldu. Daha sonra bir albüm de yaptı. Albümü hakkında çok fikrim yok ama arşivimde bir şarkısı yer almakta. O şarkıyı ve diğerlerini arşivinize katmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Yıl 1999. Güniz Öner'in EMI etiketi ile yayınlanan ilk ve tek albümünün adı ''Bırakıp Gidemem''. Oldukça sağlam bir kadroya sahip albüm öyle ki müzik direktörü Selim Çaldıran. Ayrıca söz ve bestelerde Garo Mafyan, Zeynep Talu, Altan Çetin, Bülent Sert, Aşkın Tuna, Feyyaz Kuruş gibi müzisyenlerle karşılaşıyoruz. Albüm çok ses getirmese de bugün klibinin de çekilmiş olduğu ''Aşık Oldum'' hala keyifle dinlenebiliyor. Bu arada aslında başlığımız ''Kayıp Aranıyor'' belki ama hakkında küçük bir araştırma kendisinin bugün müzikle yoluna devam ettiği sonucunu veriyor bize. Güniz Girgin adı ile çeşitli mekanlarda sahne alıyor Güniz.
Çocuk yaşlarda koroda şarkılar söyleyerek başladığı yolculuğu daha sonra klasik müzik eğitimi alması ile devam ediyor. On yıl sahne aldıktan sonra çıkarttığı bu ilk albümünden sonra ney dersi aldığı ve sahnesinde Türkçe pop müziğin yanında dünya müziklerine de yer verdiği bilgilerine ulaşıyoruz. Bu durumda takip edip en yakın zamanda dinlemek düşüyor bizlere.
Güniz Öner - Aşık Oldum
Anısına:Esin Afşar
Esin Afşar Kasım ayında aramızdan ayrıldı. Dünden bugüne hayatımıza özel bir dokunuş katan o güzel ses artık yok. Ama kalbimizde bir ömür hep yaşayacak, her zaman bir içten yollayacağız ona. 1970 yılında ilk 45'liğini yayınlayan Afşar'ın 90'lı yıllarda peki nasıl bir yolculuk yaşatmıştı bizlere?
1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın katkıları ile Yunus Emre için özel olarak bir albüm hazırladı bizlere. 1995 yılında ise ''Esin Alaturka'' ismini verdiği çalışmasında birbirinden güzel ölümsüz eserleri bir kere de onun sesinden dinledik. Afşar 90'larda albümlerini hep konsept çalışmalara adadı ki bunun en güzel örneklerinden biri de ''Atatürk'' ismini verdiği ve ona adadığı çalışmasıydı. ''10. Yıl Marşı''ndan ''Dağ Başını Duman Almış''a nice unutulmayan marş ve türkü bu albümde yer aldı. 1998 yılında Kalan Müzik sanatçının en iyi şarkılarından bir albüm yayınladı ki ''Özlem'' isimli bu çalışma arşivlerimizde çok ayrı saklandı. 1999 yılında ise yeni bir albümle seslendi Afşar ve bu kez bir başka ozanın, Aşık Veysel'in şarkılarına caz yorumlardı sunduğu bizlere.
Anısına, saygıyla.
* Aralık ayının son günlerinde ADA Müzik sanatçının 86 - 87 yıllarında yayınladığı ''Dün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri'' ve ''Ruhi Su'ya Türkü'' isimli albümünü yeniden bizlerle buluşturdu. Çok önemli iki albüm, büyük bir hazine.
Esin Afşar - Güzelliğin On Para Etmez
90'lar Kitap: 90'lar Kitabı - Çocuk mu Genç mi?
Yitik Ülke yayınları bu ay sizleri yine çok özel bir kitapla buluşturuyor. Kadir Aydemir'in hazırladığı ''90'lar Kitabı - Çocuk mu Genç mi?''nin içinde 111 kalemin 90'lara dair unutamadıkları anları - anıları sizlerle buluşturuyor. Kitap için ben de bir yazı kaleme aldım. 03 Ocak tarihinde raflarda olacak kitap yazarları ve konuları ile ses getireceğe benziyor. İşte o ekip ...
Kadir Aydemir, Ahmet Meriç Şenyüz, Ali Aydemir, Alper Turgut, Arzu Uzunali, Aslı Vuslateri, Aydın İleri, Aykut Küçükkaya, Ayşen Aksakal, Barış Güven, Başak Daşman, Başak Yener, Begüm Akıncı, Betül Kanbolat, Bihter Dinçel, Birsen Tarhan, Burcu Özefe, Burak Yağız Seçen, Buse Seda Yıldız, Bülent Çolak, Bülent Karslıoğlu, Caner Öztürk, Cem Kartal, Ceren Kurt, Ceyhan Usanmaz, Cihan Hatipoğlu, Cüneyt Asi Duru, Çiğdem Aldatmaz, Çiğdem Eren Kiziroğlu, Çisel Onat, Ece Erdoğuş, Ela Barlas, N. Elif Tanverdi, Emre Baransel, Emre Fidangül, Erdem Aksakal, Esma Yakut, Esra E. Karaosmanoğlu, Esra Tanrıbilir, Eylem Selin Mumcu, Ferhat Uludere, Gonca Vuslateri, Gökce İspi Turan, Gökhan Çınar, Göksel Bekmezci, Gülşah Elikbank, Güray Gürsel, Gürgen Öz, Hakan Bayhan, Hakan İşcen, Hale Ceylan Barlas, Hande Ortaç Aksoy, Handan Aybars, Hilal Ergenekon, Işıl Karpuzoğlu, İlknur Bektaş, Kadri Karahan, Kayra Keri Küpçü, Kerem Işık, Köksal Aras, Mehmet Erikli, Mehmet Ünver, Mehmet Yılmazer, Melissa Mey, Merve Pınar Şiranlı, Miraç Zeynep Özkartal, Murad Çobanoğlu, Murat Girgin, Mustafa Akar, Nazlı İlter, Nefin Huvaj, Neşe Açıker, Neşe Karataş, Nihal Konar Naş, Nihan Bora, Nilay Örnek, Nilgün Yokes Şimşek, Onat Bahadır, Onur Akbudak, Ömür Kurt, Özlem Özyurt, Özden Aydoğdu, Özge Mumcu, Özge Ç. Denizci, Özgür Özgülgün, Papyon Tayfun Türkkan, Rana Çepelioğlu, Sabri Kuşkonmaz, Sefa Çolak, Selcen Doğan, Selma Şiranlı, Serdar Çekinmez, Serdar Orçin, Serhat Filiz, Serhat Uçak, Serkan Türk, Sevil Aksu, Sevinç Erbulak, Sibel Tekyıldız, Suat Başkır, Şahin Özbay, Tanem Sivar, Tijen Bolulu Güler, Tolga Yenigün, Turgay Yılmaz, Yaprak Öz, Yeliz Aras, Yeşim Gökmen, Zerrin Soysal, Zeynep Altıok Akatlı, Zeynep Tüzün.
Ayın Konuğu:Olcay Tanberken
Profesyonel mesleği mimarlığın yanında müzik adına yolcuğu ayrı bir boyutta sevgili Olcay'ın. Radyo Klas'ta her Pazar akşamı hazırladığı programında 70'ler, 80'ler, 90'lar en iyileri ile karşımıza çıkmakta başta. Ayrıca çeşitli zamanlarda çeşitli mekanlarda yine bu şarkıları bizlerle buluşturan Olcay dikkatmuzik.com adresinde de müziğe dair notlarını yazıyor. Eurovision Şarkı Yarışması denince aklıma gelen ilk isimlerden de olan sevgili dostum bu ay bizleri kırmıyor ve adına 90'ların en iyi albümlerini seçiyor, kısaca yorumluyor.
Sezen Aksu - Gülümse
Türk popunda tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri olurken, satış rakamıyla Sezen Aksu kariyerinin de en tepesindedir. 1991 tarihli albümün çıkış parçası "Hadi Bakalım", o yaz Türkiye'nin dört köşesinde bangır bangır çalmakla kalmaz, Abone'yle birlikte Türk popunda 90'lar patlamasının da miladı sayılır. "Gülümse", "Değer mi", "Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam" ve "Her Şeyi Yak", gerçek birer hit olarak hafızalara kazınmış ve yıllarca güncelliğini yitirmemiştir. Yine bir Onno Tunç, bir Aysel Gürel'dir bu albüm. Sezen Aksu'yu kuşaktan kuşağa taşıyan ve açıp her dinlendiğinde insanı başka bir boyuta ve zamana taşıyan albümdeki her bir şarkı birer klasik olmayı başarmış ve bazıları yıllar sonra coverlanmıştır.
Nilüfer - Yine Yeni Yeniden
Türk popunda her dönem en iyi yorumculardan biri olmayı başarmış olan Nilüfer "Kalbim bir Pusula" ile 1972 yılında başladığı müzik kariyerinde her 10 yılda bir kendini yenilemiş ve her virajı başarıyla dönmüştü. 90'lara da kendini yenileyerek giren sanatçının 80'lerden bu yana Kayahan ile olan müzik ortaklığını minimize ederek Onno Tunç ile çalıştığı albümdür. 90'ların en şaşaalı şarkılarından "Şov Yapma" ve nakaratı ile albüme adını veren "Yeniden Sev" gibi 2 lokomotif şarkı dışında aslında slowları ile esastır. "Dokun Bana", "Haram Geceler" ve "Kavak Yelleri", Nilüfer'in 90'lar kariyerindeki en iyi şarkılar olmakla kalmaz müzik tarihimizin de incileri olarak sıraya dizilirler. Onno Tunç'un usta ellerinden çıkan albümde Aysel Gürel, Adnan Ergil, Buğra Uğur, Leyla Tuna ve Şehrazat ile çalışan Nilüfer, Kayahan'ın "Aman" ve "Beni Anlamadın Ya" şarkılarını da bu albümde seslendirmiştir.
Sertab Erener - Lal
Sezen Aksu okulunun -sonradan en başarılısı olacağını öğreneceğimiz- öğrencisi Sertab Erener, müzikseverlerin karşısına ilk kez "Sakin Ol" ile çıktığında yıl 1992 idi. Çıkış parçası dönemin "hoppidi" şarkılarından biri muamelesini gördüyse de, "Yalnızlık Senfonisi" ve "Vurulduk" gibi slowlar, Sertab'ın öyle tek atımlık bomba olmadığını da gösterir gibiydi, ki Sezen Aksu konserlerinden ve katıldığı tv programlarından da hemen herkes Sertab'ı daha albümü çıkmadan tanımış ve çoğu 90'lar popçuları gibi ailemizin sanatçısı sayıvermişlerdi bile. Bir yandan kronik hastalığıyla boğuşan, bir yandan da eşi Levent Yüksel'in rahatsızlanmasıyla zor günler geçiren sanatçının "Lal" adını taşıyan 2. stüdyo albümü 1994 yılına tekabül eder. Baştan sona melankoliyle hüznün tüm renklerini içeren albüm Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Uzay Heparı ve Levent Yüksel destekli olup albüme adını veren La'l, bir Fahir Atakoğlu bestesidir. "Ne sarayda ne handa bir zalim ocağında sevdası ağlarken" insan, "eğer sevda bu demekse ben vazgeçtim beni sevmeyin" diyebilecek kadar melül bakabilir, "Üzgünüm gidenler için üzgünüm bitenler için Sadece çok üzgünüm Dargın değilim" diyerek geride bıraktığınız her kimse onu şaşırtabilecek cümleler sarfedebilir bu albümden şarkılar dinlerken. Müzik tarihi, Sertab Erener'in en saf, en duru ve en duygulu şarkılarını bu albümde toplamakla övünebilir.
Teoman - O
"Papatya" şarkısıyla başlayan Teoman fırtınası, aslında 2. albümüyle doruğa ulaşmıştır. 1998 tarihli "O" albümü, düzenlemeleri ve baştan sona her şarkıda saklı olan aynı ruh haliyle kanımca 90'ların en iyilerindendir. "O", "Sus Konuşma","Bazı Yalanlar" ve "Kardelen" gibi hitleri dışında "Bir Damla Gözyaşı" ve "Dünya" gibi çok özel şarkıları barındırır. Orhan Atasoy'un ardından -Zerrin Özer ve Melis Sökmen gibi- birkaç farklı ses ile yeniden hayat bulan "Gemiler" şarkısı, bu albümünde kuşkusuz Teoman ile daha da popüler olmuştur. Sonraki hiç bir albümünü "O" albümü kadar başarılı bulmamışımdır ama Teoman bu albümüyle Türk rock müzik tarihine adını en gerçek biçimde yazdırmıştır. Konsept albümdür, tek tek şarkılardan ibaret değildir. Bu da albümü kült kategorisine sokmaya fazlasıyla yeter. Son bir not: Üniversite yıllarımı ve Beyoğlu'nu hatırlatan birkaç albümden biridir.
Teoman - O
Tarkan - Aacayipsin
Tarkan'ın en çok satan albümü "Ölürüm Sana" olarak tescillenmişse de, Tarkan'ı "Megastar" yapan albüm 2. albümüdür. "Pop" denen mereti "Türk" sıfatı ile yan yana getirebilen gerçek albümlerden biri olarak 90'ların elbette baş tacı albümlerinden biridir. "Oynama Şıkıdım" diye de bilinen Sezen Aksu bestesi "Hepsi Senin mi?", 'Kıl Oldum Abi' gibi bir şarkıyla başlayan ortalama bir pop kariyerinde Tarkan'ı Tarkan yapan ve zirvenin en tepesine yerleştiren şarkı olmuştur. Artık toy sesinden ve görüntüsünden kurtulmuş bir Tarkan'dır bu, artık bir Megastar'dır ve nihayet şimdi bütün Türkiye onu tanır. Hem de evet, daha henüz ikinci albümünde olmaktadır bütün bunlar. Popun farklı sularında, her renginde söyler bu albümde Tarkan. Ümit Sayın'ın "Dön Bebeğim", Yıldız Tilbe-Nurhat Şensoy eseri "Kış Güneşi" ve söz-müzik Tarkan imzalı "Gül Döktüm Yollarına", bu albümle görücüye çıkıp pop müzik tarihinde kült olmuş şarkılar listesine hızla girer. "Unutmamalı", "Bekle" ve "Eyvah" da bu albümdedir. Müzikalite olarak en iyi bulduğum Tarkan albümü "Karma", 2001 tarihinde yayınlanmış olup bu yazıda kendine yer bulamadığından, kanımca 90'ların en iyi 10 albümünden biri kesinlikle "Aacayipsin"dir.
Levent Yüksel - Med Cezir
Bir albüm yapın ve yıllar sonra bile hala "Best-Of"unuz olarak hatırlanabilsin. Kariyerinin en sevilmiş ve en güzel şarkılarını daha ilk albümünde bir arada söyleyeceğini bilmediğini, 2004 yılında onunla yaptığım (ki benim de ilk röportajım olur) röportajda samimiyetle itiraf etmişti Levent Yüksel. Erdem Sökmen'in Tuana'sı dışında albümdeki tüm düzenlemelere imza atan Uzay Heparı, buram buram kokmaktadır her şarkıda. Levent Yüksel özel radyolarda epey bir süre "Öyle sınırsız öyle derin öyle çok severim ki korkarsın" sözleriyle "Yeter ki Onursuz Olmasın Aşk" diye haykırdıktan sonra, hiç beklemediği bir anda -dönemin bazı özel albümleri gibi- evet, bir anda patlamıştır. Ama öyle böyle değil. Bugün hala ilgili ilgisiz çoğu Türkçe pop dinleyicisinin hatırında her şarkısı varsa bu, Med-Cezir'i 90'ların en iyi 10 albümü arasına sokmaya yeter. "Bu gece son","Kadınım","Med-Cezir","Beni Bırakın" ve "İstanbul" en favorilerim olsa da, asla şarkı atlanmayacak ve hiç bir zaman unutulmayacak bir albümdür. İlave not: Bu albümün bir karşılığı varsa, o da La'l'den başkası değildir.
Mustafa Sandal - Gölgede Aynı
Kendi prodüktörlüğünde hazırladığı 2. albümü "Gölgede Aynı", Mustafa Sandal'ın -yalan yok- albüm olarak belki de tek iyi albümüdür. Ancak bu yazıda yer alma sebebi, düzenlemeleriyle olsun sözleriyle olsun Türk popunda baştan sona 90'ların en iyilerinden biri olmasıdır. "Araba" şarkısıyla ve şarkıya çektiği video kliple uzun bir süre müzik listelerini ve ekranları adeta parselleyen Sandal'ın "Jest Oldu" ve "Bir Anda" gibi şarkıları da birer hit olsa da, albüm gerçekte bundan çok daha fazlasıdır. "Denize Doğru", "Gidenlerden", "Gölgede Aynı" ve "Bir Tanem" gibi her biri ayrı değerdeki şarkılarda saklı olan pop-caz karışımı duyguların bütünü 1996 yazını o yıllarda gençliğin her demini yaşayanlar için unutulmaz kılmaya yetmiştir. Mustafa Sandal, sonraki albümlerinde müzikalite olarak bir daha "Gölgede Aynı"nın başarısını ne yazık ki yakalayamamıştır.
Nazan Öncel - Göç
Nazan Öncel'in 1981 yılında Yağmur Duası'yla başlayan müzik kariyerinde 90'larla birlikte girdiği yeni yolda Türk popüler müzik tarihinin en ayrıksı ve özel albümlerinden biri olan "Göç" yayınlandığında takvim yaprakları 1995 yılını gösteriyordu. Hamit Ündaş, Gürol Ağırbaş, Tarkan Gözübüyük ve Erdem Sökmen gibi müzisyenlerin de katkılarıyla her bir şarkı sizi can evinizden vurmaya yeter. Gitar albümüdür, en "Nazan" albümdür. Her dinleyişte ruhen de bedenen de "göç"ertme konusunda eline su dökülemeyecek "Gidelim Buralardan", gözyaşlarınızın en yakın dostu "Çocuk Kalbim" ya da "Sen Beni Öldürüyorsun" gibi en çıplak ve en gerçek şarkıları barındırmasıyla, müzikseverlerin 1997 ve 1999 tarihli "Sokak Kızı" ve "Demir Leblebi" albümleri ile birlikte "üçlediği" albümlerden biridir. Dipnot: Bu üçlemeden herhangi birini diğerinden ayırmak da pek mümkün değildir kanımca, üçü de çok özel şarkılar içermesiyle Nazan Öncel'i Türk popu için çok değerli kılmaktadır.
Oya & Bora - Seni Bana Yazmışlar
Oya & Bora - Seni Bana Yazmışlar
Grup Denk adıyla başladıkları kariyerlerinde Eurovision ve Altın Güvercin şarkıları derken aslında ilk albümleri 1987 yılında yayınlanan "Akvaryum"dur. Bu yazıya da konu olan ve 90'ları bana ilk elden hatırlatan akılda kalıcı albümlerden biri saydığım "Seni Bana Yazmışlar", genel kanının aksine ikilinin gerçekte üçüncü albümleridir ve 1993 tarihlidir. "Ara Beni", "Seni Bana Yazmışlar", "Miskin" ve Goran Bregoviç'in Çingeneler Zamanı filmi için yaptığı şarkının Türkçe versiyonu "Sevmek Zamanı", bu albümdedir. Son albümleri "Aşk, İhanet, Vs."yi 1997'de yayınlayan ikili, müzik kariyerlerine daha sonra dizi müzikleriyle ve prodüksiyon işleri ile devam etmiştir.
Aşkın Nur Yengi - Sevgiliye
1990 yılının ilk albümlerinden biri olan "Sevgiliye", yalnızca Aşkın Nur Yengi'yle bizi tanıştırmamış, aynı zamanda her biri bugün bile özenle hatırlanan 10 şarkıya da ev sahipliği yapmıştır. Albüm, Türk popunun yeniden patlaması hadisesinde "Abone"nin hemen yanıbaşında anılır. Sezen Aksu sözleri ve Onno Tunç düzenlemeleri ile ağırlıklı olarak cover şarkılardan oluşan albüme adını veren şarkının söz ve müziği Şehrazat'a, düzenlemesi Turhan Yükseler'e aittir. "Yazık", Başka Bir Şey", "Ayrılmam" ve Harun Kolçak ile olan düeti "Bile Bile" gibi her biri kült olmuş şarkılar yıllar sonra başkaları tarafından yeniden yorumlanmıştır. "Çağırma Beni" ve "Susma" gibi orijinali Haris Alexiou şarkıları olan eserler başta olmak üzere, albüm sizi her dinleyişte duvardan duvara çarpmaya hazırdır. İlk 4 albümü sonrasında inişli çıkışlı bir seyir halinde giden Aşkın Nur Yengi kariyerinin de kanımca en görkemli albümüdür.
90'lar Performans:Yılbaşı Karması
Yepyeni bir yıla merhaba dedik ama kaçımız o eski yıllardaki gibi karşılayabildi ki bu yeni yılı. 90'larda özel TV'lerin de yayına geçmesi ile ekranlar daha bir neşelendi, daha bir hareketlend. İşte enteresan bazı videolarla o yıllara, yılbaşı akşamları ...
Bu kayıtta ''Gel Teskere'' ve ''Hayat Bayram Olsa'' isimli şarkıları dinliyoruz bir sanatçı korosundan. Bugün baktığımızda bu koro içinde yer alan en heyecan veren isim Nazan Öncel kuşkusuz. Beraberinde Erol Büyükburç, Akrep Nalan, Hakan Peker, Hayko, Erdal gibi isimleri de görebiliyoruz. Gayet eğlenceli, gayet renkli değil mi :) ...
Yine Star ekranları ve yine sanatçılardan oluşan bir karma. Bu on dakikalık yolculukta 70'lerin yıldızları ve o dönemin şarkıları yorumlanıyor. Kadro yine çok zengin, yine çok renkli. Tanju Okan, Aydın Tansel, Erol Büyükburç, Gökben, Seyyal Taner, İskender Doğan, İbo, Ersan Erdura ilk gözümüze çarpanlar.