MÜZİK

 

 

Kadri Karahan

Kadri Karahan ile 90'lar / 04

kadrikarahan@gmail.com

 

 

Ayın Anısı: Zerrin Özer

1992

Benim için Bostancı Gösteri Merkezi'nin 90'lı yıllarda çok ayrı yeri, orada yaşadığım çok anısı vardır. Hemen hemen her konsere gitmeye çalıştığımız, gitmekle kalmadığımız ve konserden sonra sanatçı ile ayrıca tanışabilmek için gösterdiğimiz çabalar anlar bugün ayrı hafızamdadır. En unutamadığın hangisi derseniz kuşkusuz Zerrin Özer konseri sonrasıdır.

Konseri keyifle izledikten sonra arka kapıda yerimizi almıştık ve o heyecanlı bekleyiş başlamıştı. Ne yazık ki yetkili arkadaşlardan gelen yanıt netti, sanatçı çoktan mekandan ayrılmıştı. Biz bu cevapla tatmin olmuş muyduk, elbette hayır ve ısrarla beklemeye koyulmuştuk, bir yandan da oradaki diğer arkadaşlarla tempolu bir şekilde ''Zerrin, Zerrin'' temposu ile heyecanımızı korumuştuk. Derken sesimizi duyacak olmalı ki bir anda karşımızda bornozu ile belirivermişti Zerrinimiz ve hepimize tek tek sarılmıştı, fotoğraflar çektirmişti, ayrıca yetkililere de gerekli cevabı vermişti. Günlerden 24 Mayıs 1992'ydi, bir gün sonrası doğumgünümdü ve ben o yılın en güzel hediyesini kendisinden almıştım. O gün bugündür kendisine 90 kat hayranım, bu arada fotoğrafta çok komik çıkmışsın deseniz de çekinmem, anlarım :)

Ve geçtiğimiz günlerde sevgili Romina'nın düzenlediği bir gecede kendisi ile buluştuk. O kadar samimi bir akşamdı ki yakın dostu Seda Akay'ın da orada olması ile ortak anılarını dinlemek çok güzeldi. ''Ama Bazen'' şarkısının da söz yazarı ve bestecisi Sevtap Ünal ile bir de hatıra fotoğrafı çektirdik. Zerrin Özer hepimiz için çok özel, hepimiz için kocaman bir yürek, o gün neyse bugün de öyle ...

2012

 

İmza:  Rengin

Yıl 1996. Rengin ile tanışıyoruz. Bu ilk albümünü o günlerde dinlerken asla tek albümle kalacağına ihtimal vermiyoruz elbette ama öyle oluyor ve devamı gelmiyor. Sezen Aksu'nun bir dönem vokalistliğini yapan ve daha sonra Atilla Özdemiroğlu'nun da katkılarıyla bizleri o güzel şarkılarla buluşturan Rengin adına uzun yıllar ne yapıyor, ne ediyor bir haber alamıyorduk; ta ki geçen günlere kadar.

90'ları bir başka seven, yaşayan ve yaşatan Okan Bayülgen'in Disko Kralı programında 21 Ocak tarihinde bir özel gece daha yapıldı o yıllara. Yine o yılların unutulmayan sesleri konuk oldu, anlar - anılar havada uçuştu. Programda görmekten en çok heyecanlandığım isim Rengin'di. O unutulmayan, o çok sevilen şarkısı ''Aldatıldık''ı playback bile olsa yıllar sonra yeniden söyledi kendisi.

Dönemin alışveriş merkezlerinden birinde karşılaşmıştım kendisiyle. Hakikaten güzel, pırıl pırıl bir yüzdü Rengin, ama hala öyle, hiç değişmemiş, aynı renginde kalmayı başarmış; keşke yeniden bir şeyler yapsa, çıksa ortaya, kendisini yeniden anımsatsa.

 

 

Rengin - Aldatıldık

 

 

Eurovision 90’ları: 1993 Eurovision Türkiye Finalleri

15 Mayıs 1993 tarihinde İrlanda'da gerçekleştiren Eurovision Şarkı Yarışması'nda o yıl birinciliği yine İrlanda kazanmıştı. Ülkemizi Burak Aydos'un ''Esmer Yarim'' isimli şarkısı temsil etti ve 4 ülkeden 10 puan alarak yarışmayı 21. sırada tamamladı. Ama bir gerçek vardı ve o sene son 5'e kalan ülkeler diğer ülkelerin de katılma isteklerinden dolayı önümüzdeki sene yarışmada olamayacaktı ve dolayısı ile biz de nasibimizi almıştık.

Serter ve Baybora Öztürk'ün vokalleri ile Burak Aydos'un çalışması aslında keyifli, eğlenceli bir şarkıydı zira o sene aday 8 şarkı vardı ve çok sağlıklı şarkılar yoktu ortada. İkinciliği Sinan Erkeç & Grup 34 TR 93 ''Son Gece'' isimli şarkı ile kazanırken üçüncülük Deniz Şafak Yaprak'ın ''Son Senfoni''si olmuştu. Şebnem Özsaran, Erdal, Sonat & Seda Bağcan, Grup Pi de diğer finalistlerdi ki hani kimle gidersek gidelim sonucu değiştirmeyecekti.

1994 senesinde yarışma yine İrlanda'da gerçekleşirken ne tesadüftür ki kazanan yine İrlanda olacaktı. 95 senesinde yarışmayı Norveç kazanacaktı ve ülkemizi ''Sev'' isimli şarkı ile Arzu Ece temsil edecekti.

 

Burak Aydos - Esmer Yarim

 

Sinan Erkoç & Grup 34 TR 93 - Son Gece

 

Doksanlar Şarkısı Ateşi: Film Müzikleri

90'lı yıllarda çok güzel filmler izlemeye devam ettik. Beraberinde o filmlerdeki şarkıların yer aldığı albümler de (soundtrack) yayınlanmaya başlandı bir bir ve orada da önemli bir titizlik vardı. Özellikle Ağır Roman, Eşkıya, İstanbul Kanatlarımın Altında, Hamam gibi filmlerin müzikleri çok sevildi, albümleri önemli satışlar yaptı. Doksanlar Şarkısı Ateşi'ni bu hafta bu şarkılarla yakalım.

 

01 - Hümeyra - Aşık Olmak (Karışık Pizza - 1998): Umur Turagay'ın yönetmenliğini yaptığı ve başlıca rollerde Olgun Şimşek, Cem Özer, Meltem Cumbul gibi oyuncuların yer aldığı filmin müziklerini Ömer Ahunbay ile Hakan Özer beraber hazırlamıştı. Filmin en özel sahnelerinen birinde yer alan ve Hümeyra'nın yorumladığı ''Aşık Olmak'' benim en aşk şarkılarım arasındadır aynı zamanda.

02 - Erkan Oğur - Fırat Ağıtı (Eşkiya - 1996): Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı film üzerindeki etkisini bugün bile yaşatıyor bizlere. Şener Şen'den Uğur Yücel'e, Özkan Uğur'dan Yeşim Salkım'a birçok değerli ismin rol aldığı filmi sinemada izledikten sonra hemen film müzikleri kasetini almaya koştuğumu biliyorum. Fıratın türküsünü Erkan Oğur'dan dinlemenin hazzı bir başkaydı.

03 - Zuhal Olcay - Sevgilerde (Asansör - 1999): Mustafa Altıoklar'ın bu filmi ne yazık ki izleyici üzerinde bir etki bırakmadı. Mustafa Uğurlu, Arzu Yanardağ, Burak Sergen, Nurseli İdiz gibi oyunculara sahip filmin müziklerini Erkin Arslan hazırladı. Film için seçilen şarkılardan biri de Zuhal Olcay'ın ikinci albümünde yorumladığı ''Sevgilerde''ydi ki bu şarkı yeniden düzenlenmişti ve de fena olmamıştı bu versiyonu.

04 - Gülay - Aşk (İstanbul Kanatlarımın Altında - 1996): Yine Altıoklar imzalı bir başka film olan ''İstanbul Kanatlarımın Altında'' için aynı şeyleri asla söyleyemeyiz. Gayet başarılı bir senaryo vardı, iyi bir oyunculuk seyrettik ve de beraberinde müziklerini ayrı sevdik. Tuluyhan Uğurlu'nun imzası olan soundtrack bize ''Aşk'' gibi müthiş bir şarkıyı kazandırdı. Gülay'ın yorumladığı her şarkı gibi çok ama çok güzeldi ''Aşk''.

05 - Demet - Bir Vurgun Bu Sevda (Ağır Roman - 1997): Ve 90'ların bir başka Altoklar filmi ''Ağır Roman''dayız. Okan Bayülgen, Müjde Ar, Savaş Dinçer, Ege Aydan, Serra Yılmaz başta çok değerli birçok oyuncunun yer aldığı film uzun süre konuşulmuştu. Atilla Özdemiroğlu'nun müziklerini hazırladığı filmde Cem Karaca, Yusuf Taşkın gibi isimlerin yanında Demet'te bir şarkıya vokal yapmıştı.

06 - Trancendental - İstanbul Uyurken (Hamam - 1997): Ferzan Özpetek'in ilk filmi olan ''Hamam'' yine o yıllarda çok ses getirmişti, çok konuşulmuştu. Albümün müziklerini Trancendental yapmıştı ve sözlü bir tek şarkı vardı: İstanbul Uyurken. Bu şarkıyı Gülay'ın yorumu ile dinledik ki ama ne kasetinde ne de CD'sinde yer almayan bir versiyonu daha vardı. Buyrun o da burada :)

07 - Yavuz Bingöl - Sarı Gelin (Salkım Hanımın Taneleri - 1999): Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği film Yılmaz Karakoyunlu'nun kitabından bir uyarlamaydı. Filmin müziklerini Tamer Çıray yapmıştı ve o dönem katıldığı tüm festivallerden ödüllerle ayrılmıştı. Bu müziklerin içinde yer alan ''Sarı Gelin'' türküsünü kuşkusuz ki birçok yorumla dinledik, bu albümde de Yavuz Bingöl yorumlamıştı.

 

MP3

 

Kayıp Aranıyor:  Sevda

Yıl 1993. Mert Plak etiketi ile yayınlanan albümün adı ''Sana İhtiyacım Var''. Albümün sahibi Sevda kim bilemiyoruz ki bilemediğimiz gibi kapakta ve kasette herhangi bir fotoğrafına (Gözler hariç) rastlayamıyoruz. Albümün söz yazarı ve besteci kadrosu bir hayli popüler isimlerle dolu. Aysel Gürel, Seda Akay, Mustafa Sandal, Osman İşmen, Fatih Kısaparmak Gönül Şen, Fırat Baydar gibi isimlerle bir hayli zengin. Ayrıca enstrümanları ile Ferda Anıl Yarkın, Ercan Irmak, İsmail Soyberk, Erdem Sökmen, Levent Altındağ, Gür Akad gibi önemli müzisyenler de albümde yer alıyor.

Kasetin şarkıları o dönemin popüler müziğine katkıda bulunmasa da adıma ''Sevda İnadı''nı çok ayrı saklarım. O gün bugündür kimdir bu Sevda sorusuna gelince durumu da o halde hemen aydınlatalım. Sevda aslında kayıp değil ve bugün müzik dünyasında yoluna devam ediyor. 2000 yılında ''Sevdalım'' ve 2008 yılında ''Hislerimin Talebesiyim'' isimli iki de albüm yayınladığı. Bildiğimiz Sevda Karababa'dan bahsediyorum ki bu albümüne neden diskografisinde yer vermedi, belki de ona cevap arıyorum :) ...

 

 

Sevda - Sana İhtiyacım Var

Nette bulunan, çok temiz olmayan bir kayıt, yakında diğer şarkıları da sizinle paylaşabilirim.

 

 

Ayın Konuğu: Ceren Candemir 

Sevgili dostum Ceren ile yakın zamanda müzik adına çok şey paylaştık ve paylaşmaya da devam ediyoruz. Ekolay Müzik'in editörlüğünü ve yazarlığını da yapan Ceren ile doğrusu 90'ları çok konuşmaya fırsat bulamamıştık. Bu köşe bahanemiz olsun istedim ve listesini merak ettim. Hadi Ceren'in listesi, 90'lardan seçtiği albümler ile o yıllarda gezinmeye devam edelim.

 

90’lı yıllarda çocukluk-ilk gençlik dönemimi sırt çantamdan hiç çıkarmadığım walkmenim ve onlarca kaset ile birlikte yaşadım.  Dinleye dinleye bozulan, pil gitmesin diye kalemle sarılan, bandı kopunca oje ile yapıstırılan kasetler, eşi benzeri olmayan Mete Özgencil imzalı klipler benim de bir dönemime eşlik etti.

En sevdiğim albümlere gelince..

Nazan Öncel - Göç ve Sokak Kızı

İki albümün yeri bende çok büyük. Birkaç ay evvel gazeteci dostum Zülal Kalkandelen “Ömrünüzün sonuna kadar sadece bir müzisyeni dinleme hakkı verilse kimi seçerdiniz?” diye sormuştu, hiç düşünmeden Nazan Öncel demiştim. Gidelim Buralardan (Göç) ve Bırak Seveyim Rahat Edeyim (Sokak Kızı) dinlemekten asla bıkmayacağım, her seferinde ruhsal depremler yaşayacağım şarkılar ve öyle kalacaklar. Bu iki albümün Türkiye’de çıkmış en iyi lbümler arasında olduğu tartışılmaz.

Yıldız Tilbe - Delikanlım ve Aşkperest

Yıldız’ımız, bizim bir tane delibozuğumuz, delişahanemiz... Onun gibi söz yazan kadın müzisyen çok az. Delikanlım Türk müzik tarihinde aşılamamış bir şarkıdır bana göre. El Adamı, Aşk Yok Olmaktır, Aşkperest (ki bu kelimeyi bize kazandıran bizzat Yıldız’dır), Sana Değer, Sevemedim Ayrılığı en sevdiğim şarkıları. Yıldız Tilbe sevgili Ece Dorsay’ın tabiriyle bizim “öz Amy Winehouse”umuz. Bir benzerinin daha çıkacağını sanmıyorum.

 

Zuhal Olcay - Dünden Sonra Yarından Önce

Zuhal Olcay - İki Çift Laf

Evde en sık çalınan albümlerden biriydi. Vedat Sakman, Onno Tunç ve Uzay Heparı imzalarını taşıyan efsane bir albümdür. Süreyya, aynı zamanda aynı isimli bir filmin tema müziği olan Dünden Sonra Yarından Önce ve Behçet Necatigil’in şahane şiiri Sevgilerde’nin şarkı uyarlaması albümün can damarlarıydı. Kalbimde, ruhumda ve kulaklarımda iz bırakmış bir albümdür. Bir daha asla bir araya gelemeyecek bir kadrodan bize miras...

Sezen Aksu - Işık Doğudan Yükselir

Taptığım Sezen albümlerinden biri... Klasik Sezen albümlerinden oldukça farklıdır tahminime göre seveni de azdır. Bir devrin yitik çocuklarına güzelleme olan Son Sardunyalar “Ah ne kahraman ne cesur ne güzel çoçuklardık...”, can yakan Yaktılar Halimimi, nefes aldıran bir Mevlana şiiri Yeniliğe Doğru ve Aşık Mahsuni’den Ne Ağlarsın yorumu, bir kadın marşı olan Ben Annemi İsterim ve yüz güldüren Onu Alma Beni Al şarkıları ile benim müzik hafızamın en kıymetli yerindedir bu albüm.

Teoman - Teoman

Teo’yu ilk tanıdığımız albüm. Yeniçiftik’teki yazlıktayız, akşamları deniz kıyısında turlarken hepimizin dilinde Ne Ekmek Ne De Su, Papatya, Hiç Kimse Bilmez...Nereden bilecektik Teo’nun piyasayı değiştireceğini ve Rock Star olacağını. 2011 yazında ani ve bence çok doğru bir kararla müziği bıraktı ama bize çok güzel şarkılar da bıraktı yarenlik.

 

Mirkelam - Her Gece

Mirkelam - Mirkelam

Koşan adam! Ah o her şarkısı birbirinden güzel albüm. Her Gece, Tavla, Ahu Gözlüm, Hatıralar, İstanbul’da...Hem neşeli hem hüzünlü dopdolu bir albümdü Mirkelam’ın tüm albümleri gibi.

Umay Umay - Umay Umay

Umay’ı tarif etmeye kelimelerim yeter mi bilemem. Şarkılarıyla, kitaplarıyla o bir ikon. Hareket Vakti, her dinlediimde canımı acıtan ve bu ülkede yazılmış en iyi şarkılardan biridir. Umay’a “yetiştiğim” ve döneminde doya doya dinleyebildiğim için kendimi şanslı sanıyonrum. Hele Mete Özgencil ile birlikte söyledikleri Düşmedim Daha yok mu...Ahh, ah!

Şarkılar

Albüm olarak hafızamda yer etmemiş ama tek şarkı olarak aklımda kalanlar...

Cemali - Duymak İstiyorum, Şimdi Hayallerdesin, Yuh Yuh
Kenan Doğulu - Kurşun Adres Sormaz ki
Rengin - Aldatıldık ve Yalnız Gece
Orhan Atasoy - Gemiler (Bu albümün kıymetini çok daha sonra anlayacaktım.)
Sertab Erener - Sevdam Ağlıyor
Candan Erçetin - Her Aşk Bitermiş, Onlar Yanlış Biliyor, Kaybettik Biz, Daha

Unuttuklarım olmuştur, hatam olduysa affola. Benim 90’lar seçkim yukarıdaki gibidir. Keyifli dinlemeler!

 

90'lar Performans: Barış Manço & Cem Karaca

Şubat yolculuğumuzda unutmuyoruz ve iki değerli ustayı anmadan geçelim istemiyoruz.

Barış Manço 99'un 01 Şubat'ı ve Cem Karaca 2004'ün 08 Şubat'ı aramızdan ayrılmıştı. Onlarla yaşadığımız ne çok şey vardı. Her ikisi de 70'li yılların ortalarında doğru bu yolculuğa başladı. Sonra onları kimse tutamadı. Ardı ardına 45'likler, LP'ler, kasetler ve CD'ler derken adları yüreğimize bir başka kazındı.

Manço'nun 90'lı yıllarına baktığımızda (yeniden basımlar hariç) üç albüm görüyoruz. 92 yılında yayınladığı ''Mega Manço''yu 95 yılında ''Müsaadenizle Çocuklar'' izlemişti ki ''Mançoloji'' bizlerle buluştuğunda yani 99 yılında o artık aramızda yoktu.

Ne tesadüftür ki Karaca'nın 90'lar yolculuğunda da üç albüm bizlere ulaşmıştı. 90 yılında ''Yiyin Efendiler'', 92 yılında ''Nerde Kalmıştık'' ve 99 yılında ''Bindik Bir Alamete''. Dikkat ettiniz mi bir albüm hariç hemen diğer iki albüm de eş zamanlı.

Her ikisinin ardından albümler yapıldı, onlara albümler adandı, geceler düzenlendi, şarkıları yeniden yeniden söylendi, kitaplar yazıldı vs. özetle onlar unutulmadı, unutulamazdı. Saygıyla bir kere daha anıyoruz ve ikisine bir arada, 98 yılında bir TV programında rastlıyoruz. ''Uzun İnce Bir Yoldayım''ı yorumluyorlar birlikte, bu kayıtı da çok ayrı saklıyoruz.

Barış Manço & Cem Karaca - Uzun İnce Bir Yoldayım

 

Poster: Soner Arıca & Oya - Bora

1993 / ''Bir Umut'' kasetinden

1992 / ''Seni Bana Yazmışlar'' kasetinden

 

 

ŞUBAT 2012 / Sayı: 04

 

 

Diğer Sayılar