müzik - hâl / Gülcan Altan

 

- Yeni albüm ‘’Gunef’’ ile yeniden sesinle buluşmanın mutluluğundayım. İlk albüm sürecinde bir söyleşi gerçekleştirmiştik ve ikinci albümün böylesi bir konseptte olacağını daha o zaman öğrenmiştik. Albümden önce bu iki albüm arasında neler yaşandı adına sevgili Gülcan, neler biriktirdin yüreğine?

- Öncelikle teşekkür ederim. Zaman hızla geçse de üretmek o kadar kolay olmuyor. İlk albüm “Gülümser”den sonra etnik müziklerle ilgili olan çalışmalara ağırlık verdim ve etnik kimliğimin öncülüğünde “Gunef” albümü ortaya çıktı.

- Çerkeslerin kadim kültürlerinden, sözcüklerden, mısralardan, notalardan kopup bizlere ulaşan bir albüm ‘’Gunef’’. Fikri uzun süredir vardı peki hayata geçirirken nasıl bir seçicilik gerçekleşti; bu şarkılar repertuarında kuşkusuz vardı ama öne çıkmaları nasıl oldu adına?

- Bu albümün repertuarını hazırlarken bir çok şarkıyı inceledik. Hem Kafkasya’da hem de Türkiye’de üretilmiş şarkıları dinledik, seslendirdik. Bu albümde öncelikle Adige ve Abhazca şarkılar yer alıyor. Çoğunluğu Kafkasya’da ortaya çıkmış ve dünyada ki  tüm Çerkeslerin bildiği eski şarkılar. Bir de söz ve müziği bana ait olan Adigece bir şarkı yaptım bu albüm için. Bu şarkıların hepsinin bir hikayesi var. Ana vatanımızın, Kafkasya’nın güzelliğini anlatan şarkıyla başlayıp (Adiğe xeku), Nart mitolojisine değinen (Adıyif), Abhaz çiftçi ve kahramanlık şarkılarından (Azamat ve Salaman Xatsa), anne sevgisini coşkuyla anlatan (Sinane) karakteristik melodilerden oluştu ‘’Gunef’’. Bu arada “Gunef” Adigece kalbin ışığı anlamına geliyor.

- Albümün kadrosundan da biraz bahsedelim ki burada düzenlemelerden tutalım da müzisyenlere kadar zengin de bir kadro var karşımızda? Beraberinde nasıl kaydedildi bu şarkılar, nasıl bir stüdyo süreci yaşandı; ne kadar bir zaman içinde geçen bir hazırlıktan sonra ulaştı bizlere?

- Hem repertuar seçimi hem de kayıt aşaması uzun süren bir çalışma oldu. Son anda birkaç değişiklik yaptık. Albümde büyük emeği geçen Yaşar Cenker Sarp, Murat Güner, Mümtaz Solmaz, Hüseyin Cebeci, Alpay Sürücü, Cem Aksel gibi ve ismini sayamadığım müzisyen arkadaşlarım sayesinde ortaya dünya müziği içinde yer alacak bir çalışma çıktı. Altı şarkının düzenlemesini Yaşar Cenker Sarp hazırladı. Diğer dört şarkıyı da beraber düzenledik. Bir kısmı hücum kayıt yapıldı yine. Sahnede performans yapmaya alışan müzisyenlerin hücum kayıt yapmalarından çok iyi sonuçlar çıkıyor. Bu yüzden bu teknikten vazgeçmeyeceğim sanırım.

- Çerkes bir ailenin kızı olarak dünyaya geldin ve bu kültürün şarkılarını söylüyorsun ve bir adım daha da öteye gidiyorsun, tüm bunları bir albüm ile kendilerine armağan ediyorsun. Manevi olarak duyduğun haz tarifsiz olmalı, biraz özetleyebilir misin ve buradan kendilerine duygularını bir kere daha özetleyebilir misin?

- Albümün ortaya çıkmasında birkaç sebep var. Birincisi içinde büyüdüğüm ve etkilendiğim kültürüm için bir şeyler ortaya çıkarma çabası. İkincisi albümde yer alan iki dilin Adigece ve Abhazca’nın yok olma tehlikesi altında olması. Dilin kaybolması kültürün hızla sonunu getiriyor. Bende müzisyen olarak bunu kendimce engellemek istedim.Bu sadece benim kültürümle ilgili değil. Yok olma tehlikesi altındaki dillerle ilgili de çalışmalar yapıyorum. Müzik dilin aktarılmasında çok önemli bir sanat dalı. Müzisyen kimliğimle kendimce çabalıyorum işte.

- Son olarak önümüzdeki günler adına nasıl bir program bekliyor seni ve sen adına bizleri? Sahne çalışmaların kuşkusuz devam edecek ama ‘’Gunef’’ adına belirlenen bir program var mı?

- Memleketimiz yine bir eklem yerinden geçiyor. Böyle bir zaman denk gelen çalışmaların dikkat çekmesi de biraz gecikiyor. Bu albüm de diğer çalışmalarım gibi uzun soluklu olacak umuduyla yapıldı. Bu yüzden acele etmiyorum ve promosyon dönemi denilen o hızlı tanıtım halini istemiyorum. Benim bir acelem yok. Merak eden, tanıyan ve bekleyen herkes haberdar oldu albümden. 2011 yazını festivallerle ve yurtdışı konserleriyle değerlendireceğiz gibi gözüküyor.

- Bu arada bu ay sayfalarımızın bir diğer konuğu sevgili Vedat Sakman. Sizin müzik yolculuğunuzda yerinin çok özel olduğunu biliyorum. Buradan neler söylemek istersiniz kendisine?

- Kendisine hayranlığımın yanında yıllarca aynı sahneyi ve anıları paylaşmak ayrı bir deneyimdir. Bu önemli yılların bana kazandırdığı ''Vedat Sakman Şarkıları'' albümü diskografimin baş tacı ve ilk albümü olarak var oldu.Şarkılarını,en kıymetlilerini nefesime hediye etti. Müziğin içine sarmaladığı bir yaşam Vedat Sakman. Şiiri müziğe, müziği şiire aşık eden Vedat Sakman. Şükranlarımı sunuyorum ve onu çok seviyorum.

- Kaf dağının ötesinden gelen selamınızı aldık biz bu şarkılarla, yüreğine bizden de çok selam.  Yeniden görüşebilmek ayrı bir güzellikti, çok teşekkür ediyoruz.

- Sözcükler, mısralar, notalar bir kültürü sonsuzluğa kaydetti ve Nartlar bir kez daha ses verdi. Thafüğepsewu (Teşekkür ederim).

 

Gülcan Altan ile ''Gülümser'' albümü söyleşimiz

''Gunef'' Tanıtım Videosu

 

 

Gülcan Altan Web Sitesi

Söyleşi : Kadri Karahan / Mayıs 2011