müzik
- hâl / Önder Bora
- ‘'Işık'' ilk albümünüz ve henüz çok yeni bizlerle buluştu. Siz aslında tiyatro oyuncususunuz ve biz sizi TV dizilerinde de ayrıca izlediğimizi anımsıyoruz. Öncelikle oyunculuğunuzdan söz edelim istiyorum, nerede ve ne şekilde başladı sizde? Ve sonrasında müziğe uzanalım bu yolculuğunuzu, öyle ki bu albüme gelene kadar ki süreçte yer tutan içinizdeki müzik aşkınızı paylaşalım?
- Öncelikle belirtmek istediğim şey tiyatrodan müziğe bir geçiş yapmadığım, müzik hep vardı. İlkokuldan itibaren koroda şarkı söyledim, çocukluk yıllarımda çeşitli enstrümanları denemeye çalıştım ama istediğim şeyin enstrümanist değil şarkıcı olmak olduğuna karar verdim. Tiyatro ile tanışmam bir tesadüf eseri 1992 yılında oldu. Oyuncu bir arkadaşım vasıtası Çehov un kısa hikayelerinden bazılarını Fransızca'dan Türkçe'ye çeviri yapmak üzere Ali Poyrazoğlu ve tiyatro ile tanıştım. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunun oyunculuk kurslarına başladım, ve 3 yıl boyunca aynı ekipte oyuncu olarak yer aldım. Hayatımdaki en önemli eğitim dönemiydi ve yansımaları tüm yaşamımda ve müzik çalışmalarımda etkin rol almakta. Ancak tiyatro müziğin önüne geçemedi ve 1994 yılından itibaren müzik yoğunlaşarak devam etti. Müzisyen arkadaşlarımla bir araya gelip söz beste çalışmaları ve şan dersleri başladı.Tek hedefim ve hayalim şarkı söylemek olduğu için kendimi bunun için hazırlamaya başladım. Şarkı söylemek çocukluk masallarımdaki periye kendim için dilediğim dilek.
- Albümünüzde yaptığınız müziği ‘'Sofistike Pop'' olarak tanımlıyorsunuz ve bizler bu nasıl bir tarzdır doğrusu pek bilmiyoruz. Bize kısaca yaptığınız müzik hakkında bir fikir verirseniz ve size göre bu müzik türünün dinleyicide nasıl karşılanacağı hakkında fikirlerinizi söylerseniz memnun oluruz?
- Sofistike pop tanımı; bir tarz olmaktan çok “Işık” albümünün pop müziğin içindeki yer aldığı başlığı tanımlıyor. Herhangi bir türün kalıpları dışında kalanları pop müzik olarak adlandırılıyoruz, belki de kişisel müzik diyebiliriz. Dolayısı ile bu sonsuzluk içeriyor. Bu sonsuzluk içinde sınıflandırmak için albüme baktığımızda ortaya çıkan eserin tanımını aradık ve içerdiği özelliklere baktık ve günümüzün değerlerinde nasıl adlandırılacağını düşündük. İçerdiği yalınlık, titiz çalışma, anlatım dili, sunum ve kişiselliğinden ötürü bu tanımı yaptık. Nasıl bir müzik yaptığıma gelince; bana bir şiir yazdıran melodi mırıldatan duygunun kişisel olarak yorumlanması, beynimde duyduğum müziğin başkalarına aktarımı diyebiliriz.
Dinleyiciler tarafından (aradan zaman geçse de) tekrar tekrar dinlenmek isteyeceğini kolay tüketilip rafa kaldırılmayacağını düşünüyorum. Bugün sevgilisinin gözlerinin içine bakıp ona ‘'Işık'' şarkısını mırıldanan biri aradan zaman geçtiğinde bu sefer ona duygularını ‘'Gitme'' ile açıklayabilir. Kim bilir?
- Aşkı ve hayatı anlatan şarkılar söylediğiniz ki özellikle sözlerde bir şiir havası var gözlemlediğim. Bu albüme hazırlanırken peki siz, neler hissettiniz ve nasıl bir heyecan duydunuz yine? Ve sonra çok değerli isimler var bu albümün ekibinde, kimlerle ve ne kadar sürede hazırlanıldı ‘'Işık''. Bir ilk albüm olarak nasıl bir renk katacak size ve bize?
- Sözlerdeki şiirsellik anlatımı hikayenlendirip, dinleyicide bir resim oluşturuyor ve yorumu ön plana çıkarıyor. Bu aşamada tiyatro eğitimim devreye girdi ve şarkıları rol deşifre eder gibi çalışmaya başladım. Çok uzun bir süreçti. Bu ve bunun gibi bir çok aşama kendi içinde çok heyecanlıydı. Repertuar çalışmalarından itibaren 3 yıl süren bir zamanda tamamlandı. Çok değerli müzisyenlerle çalıştım, onların desteği bir yandan bana moral verirken albümün solisti olarak üzerime düşen görevler kat kat büyütüyordu. Bütün bu dönem içinde şan hocalığımı ve koçluğumu yapan sevgili Emre Yücelen'in katkıları sonsuzdur. Bir sporcu ile antrenör disiplini içinde çalıştık, halen de çalışmalarımız devam ediyor .Her aşamada profesyonel kişilerle çalışmak beni çok rahatlattı. Bu süreç için şimdiye kadar yaşadığım en çılgın maceraydı diyebilirim.
- Her albümün özellikle ilk albümün günümüz piyasasında çeşitli kaygılar taşıdığı muhakkak. Bu albüm için nasıl bir yoğunluk bekliyor sizi? Mesela bizler ilk olarak hangi şarkının klibini izleyeceğiz ve nasıl bir görsellik sunulacak bizlere bu belli mi? Sonrasında artık içinde de olduğunuza göre sahne ya da konser çalışmalarınız da olacaktır. Özetinde belirlenen program nedir bu albüm üzerine?
- Açıkçası bu aşamada herhangi bir kaygı taşımıyorum. Doğruluğundan emin olduğum bir albüm oldu. Şarkıların ruh hallerinin değişkenliğinden ötürü, farklı zamanlarda farklı kişilerin empati kuracağını düşünüyorum. İlk klibimizi ‘'Dünün Hikayesi'' adlı şarkımıza çektik. En doğal hallerimden oluşan ve beni tanıttığını düşündüğüm bir kip oldu. Konserlerle ilgili düşündüğümüz bir kaç proje var ve üzerinde çalışıyoruz.
- Son günlerde mevsiminde canlılığı ile bir hareketlilik göze çarpıyor müzik listelerinde. Her gün yeni bir albümle karşılaşmamız mümkün üstüne. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz günümüz piyasasını ve albümleri takip etme şansınız oluyor mu üstüne? Mesela siz kimleri dinleyerek geldiniz bugünlere ve kimleri dinliyorsunuz bugünlerde? Bir gün için çalışmayı istediğiniz bir müzisyen var özellikle?
- Bir çok yapım piyasaya sunuluyor ve doğal bir eleme sonucunda her yapıt kendi kitlesine ulaşıyor . Müzik sektörü bir aysberge benziyor. Görünen solist ve albüm olsa da hayatlarını bu sektörde yer alıp para kazanarak geçindiren binlerce kişi var. Dolayısı ile bu canlılığın devam etmesini diliyorum. Bu canlılığın imkanları arttıracağını ve daha iyi projelerin ortaya çıkacağını düşünüyorum Genel olarak piyasayı takip etmeye çalışıyorum,. Geniş bir yelpazede müzik dinliyorum etnik, klasik, blues, pop ve liste uzuyor. Deneysel ve alternatif müzik yapmak açısından; proje oluşturabileceğim farklı tarzlara sahip müzisyenlerle çalışmak isterim.
- Bir gün için müzikte hedefiniz nedir? Yine bunu içinde bulunduğunuz oyunculuğunuz adına da sorabilirim elbette. Bu ikisini nerelere taşımak ve yine gerek oyuncu, gerek müzisyen adaylarına buradan ne gibi mesajlar vermek istiyorsunuz?
- Kendime tek bir hedef belirlemiyorum. Başarılı olacağıma inandığım, içinde müzik olan değişik projelerde yer almak beni mutlu edecektir. Sanatla ilgilenenlerin ise ilk adım olarak bir kurs gibi eğitim kurumunda yeteneklerini ve sınırlarını bulmaya çalışmaları gerekiyor. Kulağı olmayan, ritim duygusu olmayan birinin sadece istemekle ve boş hayallerle şarkı söylemek istemesi ve vaktini olmayacak bir şey için geçirmesi onu mutsuz edecektir . Eğitimle bir çok şey elde edinilip geliştirilebilir ancak temelin ruhsal ve fiziksel olarak var olması gerekir. Bu donanım varsa geri kalanın çalışmaya ve özveriye bağlı olduğunu düşünüyorum.
- Albümle birlikte hayata geçen bir de web siteniz var ve kuşkusuz albümden sonra burada taşlar üstüne oturacak ve sizi sevenlerle birlikte yarınlara yol alınacak. Öncelikle bu ortam adına düşünceleriniz neler, nasıl bir paylaşım bekliyorsunuz burada olacak kendilerinden? Siz ne kadar içindesiniz bu internet ortamının ve bundan sonrasında ne kadar da içinde kalacaksınız?
- Şu anda bunu tam olarak planlayamıyorum ancak fırsat buldukça soruları yanıtlayıp duygularımı, düşüncelerimi web sayfası aracılığı ile paylaşmayı düşünüyorum.
- Son olarak günlük hayattaki sizi dinleyebilir miyiz? Müzik ve oyunculuk dışında başka özel ilgi alanlarınız var mı? Nelere vakit ayırabilmeyi seviyorsunuz ve yine nelerden uzak olmak sizi mutlu ediyor hayatta?
- Genelde evde vakit geçirmeyi severim. Hayvanları çok seviyorum ve köpeklerim var, onlarla ilgileniyorum. Araba kullanmak benim için bir tutku, bazen sabaha kadar müzik dinleyip araba ile istanbul'u dolaşırım. Komünal bir hayat sürdüğüm söylenebilir. Evde hep dostlarım vardır. Şehir dışında oturuyorum. Gürültüden, trafikten uzak olmak beni mutlu ediyor. Ve seyahat etmek vazgeçilmezlerimden biri. Yeni yerler benim için çok cezp edici.
- Albümünüz yeniden hayırlı olsun ve içinizdeki ışık hiç sönmesin, müzik hiç susmasın. Söyleşimiz için çok teşekkür ederiz. Yeniden görüşmek üzere.
- Ben çok teşekkür ederim.
Önder Bora Web Sitesi
Söyleşi : Kadri Karahan Temmuz 2006