müzik - hâl / Öztürk

 

- Öncelikle Öztürk. İçindeki müziği ilk ne zaman keşfettin ?

- Lise yıllarında depreşti diyebilirim. Liseden mezun olduktan sonra sevip yapabileceğim tek şeyin müzik olduğuna karar verdim. Ve ilk zamanlar kendime grup arıyordum ( ilanlardan vs ) tabi bulamadım. Biraz içime kapanık biriydim. Sonra Taksimde bir barda çalışmaya başladım. Böylece hem müziğin hem de müzisyenlerin içinde olacaktım ve oldum da çok değerli müzisyenlerle çalıştım ve tanıştım.Sonra kendime bir grup kurduktan sonra barlarda çalmaya başladık ve böylece serüvenim başladı ve buradayım.

- 1997'de ''Güneş Sensiz Doğacak'' ve peşinden 2002'de ''Vasiyet'' isimli albümlerin müzikseverlerle buluştu. Bu iki albümünü müzikal anlamda bizlere değerlendirmeni istesek?

- Müzikal anlamda ''Güneş Sensiz Doğacak'' benim ilk albümüm olduğu için biraz toydum ve mutfak kısmanda fazla yer almamıştım. 3 şarkıda ismim vardı sadece. Bana parça dinletilirdi ve bende söylerdim. Bütün albüm için olmasa bile % 60'ı içime sinmiyordu hani ilk albüm ya özveride bulunmak gerektiği aşılanır hep (Bu çok büyük bir yanlıştır. Benden daha genç arkadaşlara dost nasihatidir). Albümün % 40'ı sevdiğim ve kendi parçalarım. Zaten ''Vasiyet'' albümü ise tamamıyla ben ve Deniz Yılmaz'ın birlikte elimizdeki olanaklarla hazırladığımız bir albüm oldu. Albümün bir çok özelliği var benim için. İlk özelliği yapımcısı da bizdik çünkü. İstediğimiz parçaları istediğimiz gibi yazmak, düzenleme yapmak istedik ve öyle oldu. ''Vasiyet'' albümün de bestelerin büyük çoğunluğu bana ve ayrıca Deniz Yılmaz'la birlikte yaptığımız şarkılardan oluşur ve biraz daha deneysel şarkılar vardır.

- Ve bir cover şarkı ki çok sevdiğim bir Tatlıses klasiğidir ''Yalnızım ''. Neden bu şarkı ve kimin aklına geldi ve şarkıyı yorumlaman nasıl bir ses buldu dinleyicilerinde ?

- Şarkıyı bende çok seviyorum :) ''Vasiyet'' albümünde 12 tane orjinal şarkı var ve 1 tane de insanların bildiği ve benim yorum katabildiğim şarkınında olmasını istedim. Ve seçeceğimiz ya arabesk ya türkü ya pop yada rock olacaktı. Fakat rock parçayı yeniden rock olarak yapmanın esprisi olmadığını düşünüyorum .

Örneğin çok ünlü rock grubu Limb Bizkit'in George Michael'ın ''Faith'' şarkısını yorumlaması. En riskli türü seçtim yani arabeski. Yalnızım arabeskin klasik parçasıdır ve temsil ettiği kültürü değil ama Yalnızım parçasını seviyorum. Bence en aristokratından en aydınına en popçusundan en rockçısına kadar sevdiği mutlaka bir arabesk parçası olduğunu da iddia ederim. Orhan Gencebay; Ferdi Tayfur vs ve bunu cesurca söylediğim içinde kendimi kutluyorum :) Ve sahnede de sıkılmayarak keyifle ''Yalnızım''ı söylüyorum.

Şarkı aklımda olan ve sevdiğim bir parça idi. Bana hatırlatan Deniz Yılmaz oldu :). Genelde internet sitelerinde beğeniliyor iyi eleştiriler çok çok fazla :). Fakat yukarıda da anlattığım çok kritik bir durum var. Her ayrı kültür kendine özgü müzik yaratmış veya seçmiştir. Çoğu kişi o olgunlukta değil yani ''Yalnızım'' şarkısını söylemekle veya dinlemekle arabeskçi olunmuyor :) Diğer müzik türleri içinde geçerli tabi :::)

İzmir'de konserde ''Yalnızım'' parçasını çalmaya başladık. Şarkıyı ilk girdiğimizde kimsede hareket yoktu ama şarkının 2. bölümünde mikrofonu uzattım hep birlikte söyledik. :) Ekşi sözlük'te de yazmışlar işte ''Yalnızım''ı söyleten adam diye :)

- Albümlerin için kimlerle ve ne kadar biz zaman süresi içinde çalıştın ? Kimlerin desteği ile karşılaştın en çok bu piyasada? En çok neden üzüldün en çok neden sevindin bir anlamda ?

- ''Güneş Sensiz Doğacak'' albümü için 6 ay sürmüştü. Ali Otyam, Umut, Alper, Erce ile çalışmıştık.

''Vasiyet'' albümü için ise 2,5 sene Deniz Yılmaz'la çalıştım. ikinci albümde bir yandan da şarkıları yaptığımız için ve çok kullanamasak da farklı sample'ları aradığımız için biraz uzun sürdü :) Tabi arada tatiller vs de girdi. Adını teker teker sayamayacağım kadar çok müzisyenin desteği vardı en çok üzüldüğüm şeyi anlatmayayım ama en çok sevindiğim şeyler ise bir aldığım eleştiriler bir de yaptığımız müzik türünün giderek geniş kitlelere hitap etmesi oldu.

- Yeni bir albüm yakın mi? Yeni albümde nasıl bir ''Öztürk'' dinleyeceğiz? Sürpriz bir şarkı olacak mi bu yeni albümde de ?

- ''Vasiyet'' albümü her ne kadar içime sinmişte olsa Deniz Yılmaz ve Öztürk Ilmaz'ın ortak çalışmasıydı.. Bazı denemeler yaptık. Ama bu albüm tamamen benim çalışmam olacak. Vokal performansımı beni sahnede izleyen insanlarla birlikte albümü alan insanlara da yansıtmak istiyorum. Vasiyet albümünde bazı karmaşık soundlarda denenmişti. Bu biraz daha sade ve direk olacak.

- Başka sanatçılara verdiğin çalışmalardan biraz bahseder misin? Bildiğim kadarı ile Demir Demirkan var.

- Esasında pek fazla beste başkalarına vermiyorum çünkü şarkıları yaptığımda kendi sesime göre yapıyorum. Ayrıca yazdığım sözlerde kendi yasadığım hikayeleri ve çeşitli konularda kendi fikirlerimi anlatıyorum (yalnızlık ,ölüm, aşk vs..).

Deniz Yılmaz ile çalıştığımız zamanda beraber parça yapmıştım ve Deniz şarkıyı tamamlayıp Demir Demirkan'a dinletmiş ve beğenip albümüne koydu. Demir çokta güzel söylemiş bir de Deniz ile birlikte Asrın Tuncer'e ''Dön Bana'' adlı şarkıyı vermiştik. O şarkıyı çok ama çok severim fakat yorumlanmasını ve düzenlemesini hiç ama hiç beğenmedim. Ondan sonra şarkı verirken daha dikkatli olmaya çalışıyorum.

- Peki ya sahne çalışmaları ve konserler ?

- Şu an yeni çıkacak albümün şarkılarını yapıyorum onun için bar programını istemiyorum. Çünkü düşünülenden daha çok vaktimizi alıyor. Sadece albüme konsantre oldum:) Konserleri ise web sitemden haber veriyoruz.

- Öztürk yaptığı müziği tam olarak nasıl tanımlıyor? Nasıl bir dinleyicisi var müziğinin ve ilişkilerin nasıl sevenlerinle?

- Yaptığım müziği tanımlamak gerekirse bir tek temel prensibim var o da hissettiğimi söylemek, yazmak ve bestelemek. Yani şu parça şu kadar tutar söyle yaparsan işte böyle veya söyle olur onlara kulak asmam.

Her gün müzik adına yeni bir şeyler öğreniyorum ve çok müzik dinliyorum ve yeni güzel soundlara da açığım. Rock soundunuda seviyorum. İşte bu fikirler doğrultusunda farklı şarkılar yapmaya özen gösteriyorum.

Faith No More'u örnek gösterebilirim bu konuda. Yapmaya çalıştığım dinleyicinin bir sonraki albüm nasıl bir tarzda olacak diye meraklandırmak ve hüsrana da uğratmamak ve bu da çok zor bir olay bununda bilincindeyim.

- Son dönemlerde peşi sıra yeni isimler ya da yeni albümler müzik dünyasında kendilerine yer bulmayı bekliyor? Sence nasıl bir durum bu ? Sen kimleri severek dinliyor ve takip ediyorsun?

- Tabi ki çok güzel bir durum. Daha çok grup olsun daha çok farklı projeler olsun. Türk rockın daha geniş kitlelere hitap edeceğini düşünüyorum. Bu hem benim hem de müzik yapmak isteyenler için cesaretlendirici ve teşvik edici bir durum. Benim 8 -9 sene önceki hayalim barlarda çalan her grubun kendi parçalarını çalması idi ve o yöne geçte olsa gidiyor. Bunun yanı sıra dinleyiciye de bazı görevler düşüyor.

Bu konuda biraz kızgınım açıkçası bizim zamanımızda çok türk rock grubu yoktu. 6 ayda bir çıkardı ve sevmesek bile albümünü alırdık. Çünkü bu bir destektir. Konserlerine giderdik simdi bir de korsan cd çıktı ki; gerçekten grup veya solistin emeğine büyük saygısızlık. Ben bütün türk rock gruplarını takip etmeye çalışıyorum. Albümlü olanları dinleyerek albümsüzleri de konserlerine giderek. Ayrıca yabancılardan en favori gruplarım Tool, Faith No More, Reef, Live, Perfect Circle, Audioslave, Dredg.

- Peki ya şiir ya da edebiyatın basta sanatın diğer dalları? Örneğin en son okuduğun kitap? Örneğin en son seyrettiğin film? Örneğin bu anlamda diğer takip ettiklerin?

- Genelde fikirleri ve anlatım yolları farklı olan yazarlar hoşuma gidiyor. Buna Halil Cibrani'yi örnek verebilirim. Anlatımı çok şiirsel ve bugünkü toplumdan çok uzak olsa da okurken öyle bi dünyanın hayali bile çok güzel geliyor. Bir de Charles Bukowski'yi beğenirim. Ha bir de biyografiler çok hoşuma gidiyor. Sevdiğim kişilerin hayatını okumak, hangi duruma nasıl tepkiler verdiğini okumaktan zevk alıyorum.

Filmlerde ise şu sıralar fantastik kahramanlar çok popüler ama daha gerçekçi ve yaratıcı konuları olan filmleri severim. ''Olağan Şüpheliler'' izlediğim en iyi filmdir herhalde.

Şu an Ahmet Ümit'in ''Kar Kokusu''nu okuyorum. Sinemayı bu sıralar ihmal ettim en son ''Troy''u izlemiştim.

Sanatın her dalı güzeldir. Bir ressam veya fotoğrafçı olmayı çok ama çok isterdim ama hiç ama hiç yeteneğim yok :(

- Bir web siten var. Peki burada nasıl gidiyor çalışmalar. Yeni bir düzenleme yapılmış ve çok güzel olmuş bu arada belirtmek isterim.

- www.ozturkilmaz.com ''Vasiyet'' albümü esnasında ilk versiyonuyla yayımlanmıştı. Son hali geçtiğimiz günlerde oluştu. Siteyi Volkan Çelik hazırladı. Ona da buradan teşekkür ediyorum. Sitede şu ana kadar yayınlamış tüm kliplerim mevcut. Bu konuda bayağı bir istek alıyorduk ve değerlendirdik. Bundan önce güncelleme de sorunlar yaşıyorduk ama artık periyodik olarak güncellenecek sitemiz. Ayrıca sitede forumda mevcut. Forumdan bana sorularınızı bire bir sorabiliyorsunuz. Siteyle ilgili gelecek zamanda bir iki sürprizimiz daha var ama onları da söylemeyeyim. Siteyi takip etmeye devam edin :)

- Amatör olarak müzikle uğraşan isimlere ne gibi tavsiyelerde bulunacağını sormak istiyorum. Bu tüm konuklarıma sorduğum ortak sorulardan biridir. Sence amatör isimlere verilen şans ülkemizde yeteri kadar diyebileceğimiz midir ?

- Bence ilk belli bir eğitim aldıktan sonra müzikle uğraşsınlar ve azimli ve kararlı olsunlar ve taviz katiyen vermesinler :)

- Sevgili Öztürk, Yeni albümünü merakla bekliyoruz ve çalışmalarında başarılar diliyoruz . Sitem ve dostlarım adına bu güzel söyleşi için teşekkürler.

 

Öztürk Web Sitesi

Söyleşi : Kadri Karahan / Eylül 2004